350 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
50 g drożdży swieżych
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
szczypiorek
Ciabatta ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże świeże rozpuścic w ciepłym mleku połączonym z wodą, masłem, solą i cukrem, wlać do przesianej mąki i wyrabić ciasto. Mozna użyć miksera z końcówką do drożdżowych ciast. Powinno byc dość luźne. Odstawić przykryte na ok 20-30 min. Nastepnie ciasto delikatnie palcami rozciagnąć na placek grubości 2 cm posypać posiekanym szczypiorkiem i zwijnąć w roladę (intuicyjnie to zrobiłam zeby szczypior znalazł sie w środku bułek) i nożem pokroić na prostokatne bułki, które należy ukłożyć na blaszce posypanej maką. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na 20 min, żeby bułeczki "spuchły". W międzyczasie włączyć piekarnik i piec w nagrzanym do 220 °C przez ok 20 min aż sie zarumienią.
Komentarze