Ciasteczka a'la babeczki z czekoladowym ganache

0 (0 ocen)

Proste, szybkie i smaczne! Serdecznie polecam! :)

Składniki:

  • 150 g. drobno pokruszonych herbatników
    masło (ilość zależna od herbatników)
    1 posiekana czekolada gorzka
    3-4 łyżki śmietany kremówki 30 %

    Do dekoracji:
    połówki orzechów włoskich

Ciasteczka a'la babeczki z czekoladowym ganache - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i przestudzić.
    Do herbatników dodać tyle masła, aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Ciasteczkową masą napełnić dół i boki foremek silikonowych na mini babeczki.
    Czekoladę rozpuścić razem ze śmietaną w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Ostudzone, czekoladowe ganache rozlać do foremek z masą ciasteczkową. Tak przygotowane ciasteczka a'la babeczki schłodzić w lodówce około 60 minut do stężenia czekolady.
    Po tym czasie babeczki delikatnie wyjąć z foremek i udekorować orzechami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy