Ciasteczka chałwowe

0 (0 ocen)

Ciasteczka dla miłośników smaku chałwy, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 15 dag masła
    10 dag cukru
    11 dag pasty sezomowej tahini u mnie kupna, ale można zrobić samemu
    25 gram śmietany 30 % ja nie miałam w domu więc dodałam śmietankę do kawy i też wyszło super
    27 dag mąki tortowej
    1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasteczka chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka chałwowe 1. Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem do utartego kremu dodać pastę sezamową, śmietankę i cynamon, wymieszać. Przesianą mąkę dodać do kremu maślanego i już przy pomocy dłoni zagnieść ciasto
  • ciasteczka chałwowe 2. następnie z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy widelca kulki lekko spłaszczyć formując ciastka.
    Piec w 200st około 10 minut do uzyskania złotego koloru.
    Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu delikatnie zdjąć ciastka z blaszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy