Ciasteczka chałwowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka o smaku chałwy ze szczyptą soli i kawałeczkami czekolady. Po prostu niebo w gębie. I jedna porcja ciasteczek to zdecydowanie za mało.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    115 g miękkiego masła
    140 g pasty tahini
    100 g brązowego cukru
    150 g mąki
    1 jajo
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli

    PONADTO:

    1 posiekana drobno gorzka czekolada

Ciasteczka chałwowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i pastą tahini na gładką puszystą masę.
  • 2. Nadal ucierając dodać jajko i żółtko.
  • 3. Na koniec dodać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
  • 4. Dodać również posiekaną czekoladę, wymieszać.
  • 5. Ciasto nakładać łyżeczką na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia w odstępach. Ciasteczka delikatnie spłaszczyć dłonią.
  • 6. Piec 12 minut w 160 stopniach.
  • 7. Wystudzić na kratce.

Porady

Ciasteczka delikatnie się rozlewają podczas pieczenia, więc lepiej nakładać mniejsze porcje.

Komentarze

Podobne przepisy