Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób

Ciasteczka posiadają pyszny oraz kuszący posmak chałwy z kokosową nutą! Jeśli jesteście miłośnikami tego przysmaku to zapewne pokochacie i te ciasteczka.

  • 25 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • (około 16 sztuk)
    100g kleiku ryżowego (bez dodatków)
    125g masła/margaryny
    50g pasty tahini
    50g wiórków kokosowych
    100g cukru
    2 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę oraz pastę sezamową z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka.
    Do powstałej masy dodać kleik, wiórki i proszek do pieczenia.
    Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
    Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
    (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
    Ciasteczka ostudzić na kratce.
    (Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy