Ciasteczka cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę,cukier puder, masło ( zostaw troszkę do wysmarowania blachy), jako,śmietanę i proszek dp pieczenia rozetrzyj w misce na jednolitomą masę .Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do ciasta . Dodaj też 8 kropli olejku cytrynowego. Jeszcze raz utrzyj wszystkie składniki.Wyjmj ciasto z miski ( jeśli oprószy ręce mąką ciasto nie przeklei się do nich ), włóż je do foliowego woreczka i umieść na pół godziny w lodówce .Piekarnik powinien się rozgrzać do temperatury ok. 200 c , Wyjmij ciasto z lodówki, połóż je na stolnicy i rozwałkuj, tak by miało grubość ok. 1/2 cm.Wytnij szklanką okrągłe ciasteczka ( ozdub je bakaliami ) i ułóż na wysmarowanej tłuszem blasze.i włóż blachę do piekarnika , piec ok. 20 min,wyjmił blachę (ciastka powinny mieć złocisty kolor).
Komentarze