Ciasteczka cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Pyszne i szybkie ciasteczka o orzeźwiającym smaku cytrynowym. Przechowywane w pudełku zachowują świeżość nawet 2 tyg.

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 100g masła
    120g cukru
    2 jajka
    starta skórka z cytryny
    sok z 1 cytryny
    300g mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody

Ciasteczka cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajko oraz skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą. Zagnieć ciasto. Odstaw na 1h do lodówki.
  • 2. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj najpierw w cukrze a następnie w cukrze pudrze. Układaj na blasze wyłożonej papierem. Piecz 10-15 min w 170 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy