Ciasteczka Doriny są proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ja swoje dodatkowo polałam polewą kakaową i dodałam pestki granatu przez co zyskały nowy smak i piękny kolor.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki cukru pudru
120 g masła
ok.1 łyżki gęstej śmietany (jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć)
Ciasteczka doriny z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy wyrobić ciasto łącząc mąkę pszenną, kukurydzianą, cukier puder i twarde masło. Jeśli nie będzie chciało się związać dodać troszkę śmietany.
2.Uformować małe kulki ok. 2 cm.
3.Widelcem rozpłaszczać ciasto tworząc małe ciasteczka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do 10 minut w temperaturze 180°C. Nie rumienić. Wystudzić. Z masła, mleka cukru i kakao przygotować polewę. Polać ciasteczka, a na ich wierzch rozłożyć pestki granatu.
Komentarze