Ciasteczka Doriny z granatem

0 (0 ocen)

Ciasteczka Doriny są proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ja swoje dodatkowo polałam polewą kakaową i dodałam pestki granatu przez co zyskały nowy smak i piękny kolor.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki cukru pudru
    120 g masła
    ok.1 łyżki gęstej śmietany (jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć)

    polewa:
    ok.2 łyżki masła
    2 łyżki mleka
    3 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżka kakao
    1/2 granatu

Ciasteczka doriny z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1srfnyq 1. Na stolnicy wyrobić ciasto łącząc mąkę pszenną, kukurydzianą, cukier puder i twarde masło. Jeśli nie będzie chciało się związać dodać troszkę śmietany.
  • image-06iupre 2. Uformować małe kulki ok. 2 cm.
  • image-1rji4a7 3. Widelcem rozpłaszczać ciasto tworząc małe ciasteczka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do 10 minut w temperaturze 180°C. Nie rumienić. Wystudzić. Z masła, mleka cukru i kakao przygotować polewę. Polać ciasteczka, a na ich wierzch rozłożyć pestki granatu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy