Ciasteczka Duo z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Połączenie czekolady białej i gorzkiej w tych ciasteczkach jest doskonałe! Może nie wyglądają jak milion dolarów... ale bardzo uzależniają, jak każda czekolada,

  • 40 min

Składniki:

  • • 2 szklanki mąki - 350 g
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 200 g masła
    • 150 g cukru białego
    • 50 g cukru brązowego
    • 1 cukier wanilinowy
    • 2 duże jajka
    • 2 czekolady gorzkie
    • 2 czekolady białe

Ciasteczka duo z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Wymieszać mąkę, sodę i sól.
    • Masło utrzeć z cukrem białym, brązowym i wanilinowym.
    • Dodawać po jednym jajku aż do wchłonięcia.
    • Połączyć masę z mąką mikserem.
    • Czekolady drobno posiekać w kostkę i wymieszać ręcznie z gotową masą.
    • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    • Nakładać masę łyżką stołową oddzielając jedno ciastko od drugiego na odległość 8 cm.
    • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 10-15 minut, do zrumienienia. Wtedy są już dobre, mimo, że po włożeniu patyczek wydaje się mokry.

Porady

Zamiast gorzkiej czekolady można użyć mleczną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy