Ciasteczka francuskie z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Małe co nieco na słodki podwieczorek. Proste w przygotowaniu, pyszne i błyskawiczne. Idealne dla dużych i małych łasuchów.

  • 30 min

Składniki:

  • -1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie XXL-375 g)
    -1 jajko
    -ok. 10 truskawek
    -cukier puder

Ciasteczka francuskie z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 20 prostokątów.
  • 2 2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół. Na dziesięciu prostokątach układamy po dwie połówki truskawek obok siebie.
  • 3 3. Pozostałymi prostokątami przykrywamy te z truskawkami. Zlepiamy palcami dookoła, aby ciasteczka się nie rozklejały.
  • 4 4. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż ładnie się zrumienią). Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy