Ciasteczka francuskie ze szpinakiem i fetą

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie mięciutkie, aromatyczne, jako wspaniały dodatek do czerwonego barszczyku.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mrożonego szpinaku
    1 ciasto francuskie
    ser feta
    100 g serka topionego
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    czarnuszka
    sezam
    1 łyżka mleka
    1 jajko

Ciasteczka francuskie ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak roztopić na patelni, gdy płyn odparuje dodać serek topiony, pokruszoną fetę /część zostawić do posypania na wierzch/.
  • 2. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 3. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie rozmieszać. Wystudzić.
  • 4. Ciasto francuskie podzielić na 12 kwadratów.
  • 5. Na każdy kwadrat rozłożyć po łyżce farszu szpinakowego, po skosie.
  • 6. Pozostałe dwa rogi zlepić ze sobą.
  • 7. Posmarować roztrzepanym jajkiem zmieszanym z mlekiem.
  • 8. Posypać czarnuszką, sezamem oraz resztą pokruszonej fety.
  • 9. Piec w 200 stopniach ok 15 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy