Ciasteczka gęsie łapki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Serowe ciasteczka obtoczone w cukrze

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 200 g masła
    - 200 g twarogu półtłustego w kostce
    - 2 szklanki mąki
    - 2 żółtka
    - 2 łyżki zimnej wody
    - 1/2 szklanki cukru do obtoczenia

Ciasteczka gęsie łapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zetrzeć na tarce, dodać pokruszony ser i mąkę. Następnie dodać żółtka i wodę, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godziny.
    Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wycinać szklanką kółka.
    Cukier wsypać do talerza i obtaczać w nim krążki ciasta, następnie składać na pół, ponownie obtoczyć, jeszcze raz na pół i jeszcze raz obtoczyć w cukrze.
    Gotowe ciastka układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy