Ciasteczka gryczane 2 czekolady

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasteczka smakują rewelacyjnie i doskonale nadają się na "zdrowszą" przekąskę - nawet do pracy, czy szkoły. Są kruche, delikatnie miękkie i... wręcz rozpływają się w ustach.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 17 sztuk)
    100g masła
    100g cukru trzcinowego (można dodać mniej)
    1 jajko
    200g mąki gryczanej
    1 łyżeczka proszku o pieczenia (płaska)
    1/4 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    40g czekolady mlecznej
    40g czekolady białej

Ciasteczka gryczane 2 czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
    Połowę czekolady posiekać (nie na drobno; użyłam groszków czekoladowych), a resztę zmielić np. w młynku do kawy.
    Całość wmieszać do ciasta.
    Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego.
    Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; zrobiłam kratkę za pomocą widelca) i wstawić o rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 15-17 minut w 180 stopniach.
    (Ciastka powinny być lekko zarumienione.)

Komentarze

Podobne przepisy