Ciasteczka guziki

0 (0 ocen)

bardzo smaczne ciasteczka

Składniki:


  • 400 g mąki pszennej typ 500
    2 jajka
    250 g cukru pudru
    250 g margaryny Kasia
    1 szczypta soli
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    2 łyżki kakao
    1 czubata łyżka tartych orzechów włoskich
    1 czubata łyżka tartych orzechów laskowych

Ciasteczka guziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski miksera z nożami do siekania włożyć wszystkie składniki na ciasteczka. Margarynę należy posiekać. Pulsacyjnie połączyć składniki, potem wyjąć ciasto z miski lekko wyrobić i zawinąć w folię spożywcza po czym włożyć do lodówki na godzinę lub nawet dwie. Potem wyjąc ciasto z lodówki, dzielić je na porcje, wałkować na placki o grubości około 3 mm podsypując mąką. Foremką okrągłą z falbanką o średnicy 5 cm wycinać kółka.
  • 2. Następnie kieliszkiem o mniejszej średnicy niż foremka robić okrągły odcisk uważając aby nie zrobić otworu na wylot i za pomocą np. słomki do napojów zrobić po 4 dziurki na środku ciasteczka. Tak przygotowane ciasteczka układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec 12 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciastka studzić na kratce a potem przełożyć do pojemnika .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy