Ciasteczka herbaciane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw zaparzamy jedną herbatkę z trzech torebek (trzy torebki zalewamy ok. 200ml wrzątku i czekamy aż herbata się zaparzy). Po zaparzeniu, dodajemy 6 łyżek naszego naparu do wszystkich składników i mieszamy a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być "skupione" i nie kleić się za bardzo do rąk. Po zagnieceniu, ciacho chowamy na chwilę do lodówki w międzyczasie odpalając piekarnik i nastawiając go na ok. 180C. Ciasto rozwałkowujemy tak, aby nie było zbyt grube (ok. 0,5 cm) i wycinamy dowolne kształty. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut.
Po upieczeniu, ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i możemy przygotować polewę. Kostki czekolady wrzucamy do garnuszka, w którym już mamy wlane trochę mleka (żeby przykryło dno). Roztapiamy intensywnie mieszając, aż powstanie jednolita masa. Garnuszek ściągamy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia i następnie oblewamy polewą ciasteczka.
Komentarze