Ciasteczka imbirowe

0 (0 ocen)

Pyszne kruche ciastka, w których dominuje smak miodu i imbiru. Idealne na jesienną słotę...

Składniki:

  • 350g mąki pszennej,
    125g masła,
    jajko,
    200g cukru,
    70g miodu,
    sok z pół cytryny,
    szczypta soli,
    łyżka imbiru,
    łyżeczka sody oczyszczonej.

Ciasteczka imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-094i783 1. Masło oraz miód stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, imbir oraz stopione masło. Na koniec dać rozkłócone jajko i sok z cytryny, zagnieść ciasto.
  • image-05bxxc3 2. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią.
  • image-0jafbpw 3. Widelcem odcisnąć paski na każdym ciastku. Piec około 15-20 minut w temp. 160st. Ostudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy