Ciasteczka jeżyki

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób

Kruche maślane ciasteczka, które możemy przygotować bez użycia foremek. Udekorowane czekoladą i orzeszkami zachwycą niejednego swoim wyglądem.

  • 35 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    150 g masła
    70 g cukru pudru
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    PONADTO:

    ½ gorzkiej czekolady
    posiekane orzechy włoskie

Ciasteczka jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać pokrojone masło.
    Masło rozetrzeć w palcach wraz z mąką.
    Następnie dodać jajka i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut.
    Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na stolnicy.
    Okręgiem o średnicy 14 cm wyciąć koła.
    Każde koło przeciąć na 8 równych trójkątów.
    Ciasteczka piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 12 minut w 180 stopniach.
    Wystudzić.
    Wystudzone dekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posiekanymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy