CIASTECZKA – KOLOROWE I SZYBKIE

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uczę się w gimnazjum, ale po jego skończeniu marze aby iść do szkoły gastronomicznej.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    120 g masła
    100 g cukru
    160 g mąki
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajko
    szczypta soli
    50 g posypki kolorowej



Ciasteczka – kolorowe i szybkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Do puszystej masy dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy zmieszane razem – mąkę, sól, sodę oraz proszek budyniowy. Na koniec dodajemy posypkę i łączymy wszystko. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

    Układamy je na blaszce w odstępach ok. 2 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 12 minut ( do czasu uzyskania złotego koloru) Ciastka zostawiamy do ostygnięcia na blaszce lub papierze do pieczenia.

Porady

Posypkę można dodać do ciasta lub ozdobić nią ciastka po upieczeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy