Ciasteczka Linzer

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruchutkie i delikatne z dodatkiem ulubionej konfitury - rozpływają się w ustach.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    200 g mąki
    150 g masła
    1 żółtko
    70 g cukru pudru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ponadto:

    cukier puder do dekoracji
    konfitura truskawkowa

Ciasteczka linzer - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
  • 2. Dodać starte na tarce o dużych oczkach masło. Rozetrzeć je w palach razem z mąką.
  • 3. Dodać żółtko i wyrobić gładkie ciasto.
  • 4. Ciasto rozwałkować na ok . 3 mm.
  • 5. Wycinać okrągłe ciasteczka z delikatna falbanką.
  • 6. W połowie ciasteczek wyciąć dziurkę w środku.
  • 7. Piec ok 10 minut w 170 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do momentu lekkiego zrumienienia. Wystudzić.
  • 8. Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem.
  • 9. Na pełne ciasteczka rozsmarować odrobinę konfitury.
  • 10. Ostrożnie nałożyć na wierzch ciasteczko z dziurką. Skleić.

Porady

Konfitura powinna delikatnie wyjść przez otwór w ciastku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.12 (348 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasteczka od serca