Ciasteczka majonezowe

0 (0 ocen)

Ciasto przeznaczone jest raczej do ciasteczek wyciskanych z maszynki ale nie mam takiej, więc Oliwka wykrawała tradycyjne kształty i ozdobiła je kolorowymi lentilkami. Wyszły pyszne!

Składniki:

  • 5 szkl maki pszennej
    180ml majonezu (mały słoik)
    jajko
    120g margaryny
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka sody
    łyżka octu
    ok. 3 łyżki gęstej śmietany

    kolorowe lentilki do dekoracji

Ciasteczka majonezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić, ostudzić. Sodę skropić octem. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać resztę składników (oprócz śmietany) i zagniatać ciasto. Gdyby nie chciało się dobrze łączyć, należy dodawać po trochę śmietany. Ciasto schłodzić i rozwałkować. Wykrawać dowolne kształty, powtykać lentilki i piec ok 12 minut w 180 st.

Porady

Z podanych proporcji wyjdzie ok 5 dużych blaszek ciasteczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy