Ciasteczka makowe

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -1 opakowanie ciasta francuskiego
    -6 łyżek masy makowej
    -1 żółtko
    Na lukier:
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -1 łyżka wrzątku

Ciasteczka makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozwijamy i smarujemy równomiernie masą makową, pozostawiając 1 cm brzegu bez nadzienia. Zwijamy ostrożnie wzdłóż dłuższego boku formując roladę. Ostrym nożem kroimy w 2-cm plastry. Plastry ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie dociskamy je dłonią, aby się lekko spłaszczyły. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 20 minut. Polewamy lukrem (cukier poder ucieramy z łyżką wrzątku).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy