Ciasteczka maślane

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ciasteczka są przepyszne - cudownie kruche, maślane i aksamitne w smaku.

  • 25 min

Składniki:

  • (18 sztuk)
    160g maki pszennej
    120g masła
    50g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    cukier do obtaczania ciasteczek

Ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1m570ds 1. Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać.
    (Ciasto powinno być miękkie.)
  • image-17irhuv 2. Z ciasta uformować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych).
  • image-16j6xbj 3. Kuleczki obtoczyć w cukrze i lekko spłaszczyć.
  • image-06w4c0s 4. Całość ułożyć (zachowując odstępy, bo ciasteczka odrobinę urosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Piec 15 minut w 190 stopniach.
    (Piekarnik powinien być uprzednio rozgrzany.)
  • 6. Ciasteczka ostudzić na kratce do pieczenia.
    (Po wyjęciu z piekarnika będą bardzo delikatne, a z czasem stwardnieją.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy