Ciasteczka maślane z pistacjami

0 (0 ocen)

  • 60 min

kruche,maślane,posypane pistacjami

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g masła
    3 łyżki cukru waniliowego
    1 jajko
    1 żółtko
    4 łyżki mleka
    400 g mąki
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g mlecznej czekolady
    50 g posiekanych pistacji

Ciasteczka maślane z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Dodać całe jajko i żółtko i ponownie chwilę ucierać.
    Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki.
    Na sam koniec dodać mleko i wymieszać.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego.
    Układamy na blaszce i lekko spłaszczamy.
    Piec w 180 stopniach C około 15 minut.
    Studzić na kratce.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Dekorować ciastka smarując pasek czekoladą i posypać
    posiekanymi pistacjami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy