Lekkie, puszyste i pachnące korzeniami ciasteczka. Świetnie nadają się także do pokrycia czekoladą i posypania kruszonymi migdałami. Znikają w mgnieniu oka :)
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
-30 dag miodu (zarówno z lipowym, wielokwiatowym, jak i gryczanym smakują wyśmienicie),
-10 dag masła,
-15 dag cukru,
-1/4 łyżeczki imbiru*,
-3 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
-1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków*,
-1/4 łyżeczki cynamonu*,
-75 dag mąki pszennej,
-1/2 łyżeczki soli,
-2 łyżeczki sody oczyszczonej,
-3 jajka.
*równie dobrze można użyć korzennej przyprawy do piernika.
Ciasteczka miodowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuścić miód. dodać masło, cukier, sodę, skórkę i korzenie, dobrze wymieszać. Dodać jajka, ciągle mieszajac dodawać stopniowo mąkę. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na gr. ok 1cm. Wykrajać ciasteczka. Piec ok. 8-10 minut w temperaturze 160 stopni. Udekorować według uznania.
Komentarze