Ciasteczka miodowo-cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lekkie, puszyste i pachnące korzeniami ciasteczka. Świetnie nadają się także do pokrycia czekoladą i posypania kruszonymi migdałami. Znikają w mgnieniu oka :)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -30 dag miodu (zarówno z lipowym, wielokwiatowym, jak i gryczanym smakują wyśmienicie),
    -10 dag masła,
    -15 dag cukru,
    -1/4 łyżeczki imbiru*,
    -3 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
    -1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków*,
    -1/4 łyżeczki cynamonu*,
    -75 dag mąki pszennej,
    -1/2 łyżeczki soli,
    -2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    -3 jajka.
    *równie dobrze można użyć korzennej przyprawy do piernika.

Ciasteczka miodowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić miód. dodać masło, cukier, sodę, skórkę i korzenie, dobrze wymieszać. Dodać jajka, ciągle mieszajac dodawać stopniowo mąkę. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na gr. ok 1cm. Wykrajać ciasteczka. Piec ok. 8-10 minut w temperaturze 160 stopni. Udekorować według uznania.

Komentarze

Podobne przepisy