Ciasteczka misie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis wykonywany przez moją najmłodszą córkę. Szczególnie przypadł do gustu moim wnukom a u domowników wywołał uśmiech na twarzy i zadowolenie. Ich smak jest delikatny przez co smakują każdemu, bez względu na wiek.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasteczka:
    250 g mąki
    25 g gorzkiej czekolady
    175 g miękkiego masła
    60 g cukru pudru
    cukier waniliowy

    na dekoracje:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    0,5 tabliczki białej czekolady

Ciasteczka misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mąkę i cukier waniliowy. Podzielić ciasto na dwie części.
  • 2. 25 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do jednej części ciasta. Obie części owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • 3. Ciasta rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać małe i duże kółeczka i łączyć jak na zdjęciu.
  • 4. Piec w 180 stopniach przez około 10-15 minut.
  • 5. Po wystudzeniu ciasteczek, rozpuścić w kąpieli wodnej czekolady przeznaczone na polewę i dekorować według wzoru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy