Ciasteczka orzechowe

0 (0 ocen)

Rewelacyjne kruche ciasteczka z rumowym aromatem, idealne po gorącej herbatki.

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
    120 g kaszy manej
    50 g mielonych orzechów laskowych
    50 g cukru
    100 g masła
    1 jajko
    1 łyżka białego rumu
    orzechy włoskie do dekoracji

Ciasteczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kaszę, cukier i orzechy łączymy. Dodajemy do suchych składników jajko wymieszane z rumem i masłem. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  • Orzechowe 2. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, przyklejamy na każdej kuli orzech włoski do dekoracji. Pieczemy przez 15 minut w 170`C z termoobiegiem.

Komentarze

Podobne przepisy