CIASTECZKA ORZECHOWE

0 (0 ocen)

Pyszne ciasteczka orzechowe, kruche i zdrowe, łatwe i szybkie w wykonaniu

Składniki:

  • 150g masła
    1/2 szkl cukru
    2 żółtka
    szczypta soli
    1 szkl mąki
    cukier migdałowy
    150g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych

Ciasteczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka orzechowe 1. Z mąki, masła, cukru, żółtek, soli i orzechów zagnieść ciasto i schować na 1/2 h do lodówki. Z ciasta uformować 2 wałeczki, pokroić na plasterki przełożyć na papier do pieczenia zachowując odstępy (ciasteczka urosną). ( U mnie troszkę za duże wyszły więc musi być cieńszy wałeczek)
  • ciasteczka orzechowe 2. Piec ok 15 min w 200 st. góra i dół albo w 180 st z termoobiegiem. Wyjąć i ostudzić.

Porady

można dodać wiórki kokosowe, rodzynki Ciastka można przełożyć powidłami i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy