Ciasteczka orzechowe z kajmakiem

0 (0 ocen)

Ciasteczka te goszczą w mojej kuchni bardzo często, są niezwykle chrupiące.

Składniki:

  • Na ok. 25 ciasteczek:

    2 1/3 szklanki mąki pszennej

    1 jajko

    1 żółtko

    200 g masła lub margaryny
    3 łyżki cukru pudru

    2 łyżki kakao

    1 łyżeczka proszku



    dodatkowo:

    2 szklanki zmielonych orzechów do obtaczania

    1 białko



    masa kajmakowa:

    2 szklanki mleka

    3/4 szklanki cukru

Ciasteczka orzechowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę (aby uwolnił się gluten).

    Do przygotowania masy kajmakowej potrzebujemy porządny, szeroki garnek o bardzo grubym dnie, jest to dosyć istotne, aby nie przypaliła nam się masa i aby była duża powierzchnia parowania. Tak więc gotujemy mleko i cukier, początkowo możemy na dużym ogniu, jednak gdy masa zacznie gęstnieć, musimy zmniejszyć ogień i pilnować aby nam się nie przypaliło. Gdy masa będzie miała kolor taki jak na zdjęciu (czyli kolor kawy z dużą ilością mleka) to zdejmujemy z ognia.


    Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki trochę większe od orzecha laskowego, obtaczamy w ubitym białku i orzechach, lekko spłaszczamy i w środku robimy dziurkę na masę kajmakową.

    Pieczemy 15 minut w 170 stopniach.

    Na gorące ciastka nakładamy po łyżeczce masy kajmakowej aby nam się ładnie rozpuściła na gorącym ciastku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy