Ciasteczka orzechowo-owsiane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Od jakiegoś czasu piekę różne ciasteczka z płatkami owsianymi, tym razem wzbogaciłam je o orzechy włoskie. Ciasteczka te długo zachowują świeżość i są miękkie. 1-2 ciasteczka do kawy czy z kubkiem mleka, idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g masła,
    3,5 łyżki cukru brązowego,
    1 jajko,
    60 g mąki pszennej,
    20 g mąki krupczatki,
    7 łyżek płatków owsianych,
    60 g orzechów włoskich zmielonych,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    50 g czekoladowych dropsów

Ciasteczka orzechowo-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, następnie resztę składników, które mieszamy łyżką. Na blaszkę wykładamy ciasto, mokrymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach na złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy