Ciasteczka pękające

0 (0 ocen)

Ekstra czekoladowy smak sprawia, że nadają się idealnie do kawy

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (każda po 100 g)
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    11/2 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 krople aromatu migdałowego
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    ok. 1/2 szklanki cukru pudru - do obtoczenia ciasteczek

Ciasteczka pękające - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  Ciasteczka pękające 1. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę z połamaną czekoladą, cały czas mieszając. Kiedy składniki się połączą, zdejmujemy z ognia, dodajemy aromat migdałowy i ponownie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  •  Ciasteczka pękające 2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Masę jajeczną dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady i delikatnie mieszamy.
    Do składników "mokrych" stopniowo dodajemy suche - tj. mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy.
    Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej na noc lub min. 2 godziny.
  •  Ciasteczka pękające 3. Z zimnego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki o średnicy ok. 2-3 cm. Każdą kulkę obtaczamy dokładnie w grubej warstwie cukru pudru i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec. ok. 8-10 min. w temp 170 C.

Porady

Należy pilnować czasu pieczenia, gdyż im dłużej ciasteczka będą w piekarniku, tym bardziej będą suche. Idealne ciasteczka powinny być lekko wilgotne w środku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy