Ciasteczka Pieguski

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam ten migdałowy zapach, który roznosi się po domu, gdy je piekę.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny, 1 szklanka cukru, 1 jajko, 2 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki sody, 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady, aromat migdałowy

Ciasteczka pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę pokroić w kostkę. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. W osobnej miseczce wymieszać mąkę, sodę, sól, a następnie mieszając dodawać do maślanej masy. Na koniec dodać olejek migdałowy i czekoladę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC. Z masy robić kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ w czasie pieczenia będą się rozpływać. Piec 10 minut.

Porady

Po wyjęciu z piecyka ciasteczka są miękkie, ale wraz ze stygnięciem nabierają kruchości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy