Ciasteczka podwójnie orzechowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Duże, płaskie ciastka - takie, jakimi zajadał się Kubuś Puchatek:)

  • 50 min

Składniki:

  • pół kostki masła
    szklanka cukru
    1/4 szklanki brązowego cukru
    1 jajko
    szklanka mąki
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    10 dag masła orzechowego
    pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

Ciasteczka podwójnie orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, sodę i masło orzechowe - miksujemy dalej. Następnie wsypujemy mąkę i orzechy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  • 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładamy ciasto, uformowane w kulki; spłaszczamy je lekko, aby miały grubość ok. 1 cm. zachowujemy odstępy, ponieważ podczas pieczenia będą rosły. Pieczemy ok. 10min, aby brzegi ciasteczek się zrumieniły.

Porady

Aby zachować świeżość i kruchość ciasteczek na dłużej warto przechowywać je w puszce lub zamykanym hermetycznie pudełku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy