Ciasteczka półfrancuskie

0 (0 ocen)

Idealne na tzw. "czarną godzinę" :) Nie za słodkie. Ciasteczka można dość długo "chomikować" w zamkniętej puszce lub słoju.

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej + do podsypania
    500 g masła
    300 g cukru
    200 g śmietany 18%
    4 żółtka
    50 g drożdży świeżych
    1 fiolka aromatu migdałowego (4,5 ml)

Ciasteczka półfrancuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka półfrancuskie 1. Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę - najlepiej siekając nożem do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, podsypujac mąką. Wykrawać dowolne kształty.
  • Ciasteczka półfrancuskie 2. Ciasteczka ułożyć na blasze (40 x 27) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka półfrancuskie 3. Piec 10 - 12 min (180 - 200 st. C), aż lekko się zrumienią. Gotowe ciateczka można przełożyć dowolnym nadzieniem, sklejając po 2 lub oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 6 blach (40 x 27) ciasteczek (u mnie 264 sztuki...).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy