CIASTECZKA POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Coś na ząb czyli przepyszne ciasteczka

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 125 g margaryny KASIA
    1,5 szklanki mąki pszennej (poj. 250ml)
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (100 g)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru pudru (100 g)
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    80 g płatków czekoladowych
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski włóż: szklankę mąki pszennej (resztę przy wyrabianiu),
    mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy,
    proszek do pieczenia, jajko i KASIĘ. Wymieszaj mikserem.
  • 2. Dodaj płatki czekoladowe i kandyzowaną skórkę z pomarańczy - szybko wymieszaj.
  • 3. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć na elastyczne ciasto.
    Z ciasta uformuj wałek, a następnie lekko go spłaszcz.
  • 4. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na godzinę do zamrażarki.
  • 5. Stężałe ciasto pokrój na ciasteczka o grubości 1/2 cm.
  • 6. Ciastka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
    i piecz w 180st.C około 15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy