Ciasteczka reniferki

0 (0 ocen)

  • 45 min

http://kulinarne-smaki.blogspot.com/2012/12/ciasteczka-reniferki.html

  • 45 min

Składniki:

  • 180 g zimnego masła
    180 g cukru pudru
    350 g mąki
    2 małe jajka
    2 łyżeczki olejku waniliowego
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    garść lentylków czerwonych i brązowych
    "pisak" brązowy

Ciasteczka reniferki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i dokładne ze sobą połączyć, po czym wyjąć i przez chwilę ugniatać ręcznie. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać okrągłe kształty. Układać na blasze w niewielkich odstępach. Piec w 180 stopniach przez około 12 minut (do lekkiego zrumienienia). Studzić na kratce.
    Gdy ciastka będą wystudzone przykleić lentylki. Najlepiej na białkowym lukrze, który używałam w TYM przepisie. Kolejno rysować rogi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy