Ciasteczka Sakiewki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciastka te kuszą zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem, są niezwykle kruche, a dodatkowo w środku czeka niespodzianka. Jakby tego było mało, przygotowanie ich jest naprawdę proste. Wszyscy byli zachwyceni moim pomysłem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    200 g masła
    5 żółtek
    1 łyżka kwaśnej śmietany

    Nadzienie:
    5 białek
    opakowanie cukru waniliowego
    150 g cukru pudru
    200 g maku / orzechów

Ciasteczka sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, posiekać z mąką. Wybić w dołek 5 żółtek, dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować małe kulki (ok. 2-2,5 cm średnicy) i wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy oraz cukier puder. Na koniec dodać posiekane orzechy lub mak i delikatnie wymieszać.
  • 3. Kulki rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie i uformować sakiewki zlepiając brzegi.
  • 4. Przełożyć na blachę i piec na złoty kolor około 20 min w temp. 180 stopni. Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.

Porady

Jako nadzienie można użyć też np. wiórków kokosowych, lub coś co lubisz, według upodobania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy