Ciasteczka waniliowo-kakaowe

0 (0 ocen)

Atrakcyjny wygląd i pyszny smak! Polecam...

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki
    szklanka cukru pudru
    kostka masła (200g)
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    aomat waniliowy
    łyżka kakao

Ciasteczka waniliowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników (poza kakaem) robimy ciasto.
    Dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao. Zawijamy w folię każdy z kawałków i wsadzamy do lodówki na 1.5 -2 h.
    Potem wyciągamy i rozwałkujemy. Na jasny placek nakładamy ten ciemny, zwijamy w roladkę. I znów do lodówki na podobny czas.
    Następnie wyciągamy i kroimy na plasterki i układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem. Pieczemy do zarumienienia się w temp około 180 stopni (zależy sporo od piekarnika, trzeba uważać, żeby się nie spaliły).

Komentarze

Podobne przepisy