super wyglądają na stole a jak smakują.te ze sklepu mogą schować;-)
2 godz.
Składniki:
0.5 kg mąki,0.4 kg tłuszczu,4 żółtka.10 dag cukru pudru.
glazura:4 białka,0.5 kg cukru pudru,cukier waniliowy.
dodatkowo;słoik dżemu porzeczkowego lub waszego ulubionego.zmielone orzechy,kokos,posypka waflowa.
Ciasteczka warszawskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.składniki na ciasto posiekać na stolnicy i szybko zagnieść ciasto.wstawić na godzinę do lodówki.składniki na glazurę razem utrzeć do rozpuszczenia się cukru pudru.
odcinać po kawałku ciasta i wałkować grubiej niż na pierogi.literatką wykrawać ciasteczka i każde smarować glazurą.piec na złoty kolor w 170 stopniach.po upieczeniu każde ciasteczko smarować dżemem i zlepiać po 2.glazurą do zewnątrz.boki też smarujemy dżemem i obtaczamy w orzechach lub kokosie albo w posypce.
Porady
ciasteczka można upiec nawet 2 tygodnie wcześniej i przełożyć dosłownie w ostatniej chwili.
Komentarze