Ciasteczka Wiedeńskie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Witam przedstawiam przepis który dostałam od babci przepis na ciasteczka jest o tyle ciekawy ze robi się je błyskawicznie jeśli wiesz ze za pół godziny będą goście a nie masz nic do kawy to skorzystaj

  • 20 min

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
    40 g cukru pudru
    2 żółtka
    1 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
    125 g przesianej mąki

Ciasteczka wiedeńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzej piekarnik do temp. 170 stopni posyp mąką dwie blachy. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodawaj stopniowo żółtka i esencję waniliową następnie mąkę . Dobrze wymieszaj . wygnieć ciasto dodając do tego odpowiednią ilość mąki rozwałkuj powycinaj różne kształty np. kółeczka . Tak przygotowane ciasteczka wyłóż na blasze i piecz przez 12 minut na złotobrązowy kolor. Po ostygnięciu podaj na stół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (175 ocen)

Pączki wiedeńskie