Witam przedstawiam przepis który dostałam od babci przepis na ciasteczka jest o tyle ciekawy ze robi się je błyskawicznie jeśli wiesz ze za pół godziny będą goście a nie masz nic do kawy to skorzystaj
20 min
Składniki:
100 g miękkiego masła
40 g cukru pudru
2 żółtka
1 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
125 g przesianej mąki
Ciasteczka wiedeńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzej piekarnik do temp. 170 stopni posyp mąką dwie blachy. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodawaj stopniowo żółtka i esencję waniliową następnie mąkę . Dobrze wymieszaj . wygnieć ciasto dodając do tego odpowiednią ilość mąki rozwałkuj powycinaj różne kształty np. kółeczka . Tak przygotowane ciasteczka wyłóż na blasze i piecz przez 12 minut na złotobrązowy kolor. Po ostygnięciu podaj na stół.
Komentarze