Aspirynki z gotowanych jajek

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

uwielbiam te ciasteczka ponieważ można je długo przechowywać .

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    30dag masła
    6 jajek ugotowanych na twardo
    14dag cukru
    35dag mąki
    LUKIER
    2 cytryny
    cukier puder
    DODATEK
    marmolada
    kolorowa posypka

Aspirynki z gotowanych jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane jajka obrać i wyciągnąć żółtka ,które należny przetrzeć przez sitko.
    Masło utrzeć na puszystą masę ,dodać przetarte żółtka i cukier ,dobrze wymieszać aby składniki się połączyły .
    Na stolnice wsypać mąkę i wyłożyć masę ,zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok 1 godz
    Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i foremka wykrawać ciasteczka tak aby każde miało parę.
    Piec ok 40minut na złoty kolor.
    Kiedy ciasta wystygną przekładamy je marmolada ,lukrujemy i ozdabiamy .
  • 2. LUKIER
    wycisnąć sok z cytryn i dodać tyle cukru ile zabierze cytryna podczas ucierania .Ucieramy aż powstanie gładki lukier.

Porady

Ciasto najlepiej jest zrobić na noc .

Komentarze

Podobne przepisy