Pyszne owsiane ciastka z gruszką, sezamem, siemieniem lnianym, słonecznikiem i pestkami dyni. Świetny pomysł na deser.
1 godz. 10 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
150 g Płatków orkiszowych/owsianych
150 g Mąki jaglanej/owsianej
1 Jajko
1 łyżeczka Proszku do pieczenia bezglutenowego
4 małe Gruszki
30 g Sezamu
20 g Siemienia lnianego
20 g Słonecznika łuskanego
40 g Pestek dyni
Ciasteczka z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do miski wsypujemy kolejno wszystkie suche składniki.
2. Gruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Możemy też pokroić na kawałki i zblendować na mus.
3. Do suchych składników dodajemy mus gruszkowy i wbijamy jajko.
4. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
5. Jeżeli masa nadal będzie mokra, możemy dodać więcej mąki.
6. Po 30 minutach formujemy okrągłe ciasteczka (możemy zrobić kulki i je spłaszczyć) i układamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 min.
8. Opcjonalnie: Aby ciastka były słodsze możemy dodać miód lub ksylitol.
Komentarze