Ciasteczka z lentilkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masła, jajka oraz cukier ubić na puszystą masę. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia oraz porcjami mąkę. Ciasto przekładamy na blat. Ma wyjść dość miękkie. Robimy kulę i wkładamy na 20-30 min do lodówki.
2 duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy kawałki ciasta wielkości nieco większej jak orzech włoski. Robimy kulki a potem ciastko nieco spłaszczamy tak aby weszło nam na każde ciastko po 3-4 lentilki. Staramy się układać tak lentilki aby każde ciastko było kolorowe.
Po wyrobieniu całego ciasta (mi wychodzi ok. 30-32 ciastka) blaszki pojedynczo wkładamy do pieca. Pieczemy w dość niskiej temp. 160 stopni aby lentilki mocno nie popękały. Pieczemy ok. 12-14 min aż leciutko od spodu się zrumienią. Ciastka pozostaną miękkie ale po wyjęciu z pieca leciutko stwardnieją.
Komentarze