Ciasteczka z makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche ciasteczka i ciasteczka z makiem przypominają mi wykradanie ciasteczek u babci w Wigilię. Z przyjemnością po tylu latach odtworzyłam ten smak.

  • 60 min

Składniki:

  • 125 g masła
    125 g cukru pudru
    jajko
    250 g mąki
    2-3 łyżki maku

Ciasteczka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wymieszać z cukrem pudrem, wbić jajko, dodać mąkę, mak i ekstrakt waniliowy.
    Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
    Włożyć na 30 minut do lodówki.
    Rozwałkowywać na grubość około 3 mm i wykrajać ciasteczka (ten ładny kształt śnieżynki dzięki Cookieland Cutters).
    Piec na papierze do pieczenia lub macie silikonowej w temp. 170 st.c. przez 10 minut.
    Wystudzić ciasteczka na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy