Ciasteczka z otrębami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka są przepyszne choć różnią się od standardowych przepisów, ich głównym składnikiem są otręby pszenne a dodatek rodzynek sprawia ze powstaje idealna kompozycja smakowa.
Ich największym plusem jest fakt ze potrzebujemy zaledwie kilka minut i ciastka mamy gotowe.
Najlepiej smakują całkiem wystudzone choć ja zawsze nie mogę się powstrzymać i smakuje jeszcze ciepłe :D

Z jednej porcji wychodzi nam około 18 sztuk

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120g otrąb pszennych
    3 łyżki cukru
    60g masła
    1/2 szk mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1/2 szkl wody
    3/4 szkl rodzynek

Ciasteczka z otrębami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W garnku musimy roztopić masło, dodajemy cukier i otręby, ciągle mieszamy aby nam się nie przypaliło, i tak aż do rozpuszczenia cukru.
    2. Dodajemy masło z proszkiem do pieczenia, następnie jajko i rodzynki. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
    3. Przygotowaną masę zalewamy wodą i odstawiamy na około 20 minut aż woda wsiąknie w płatki.
    4. Na blaszce wykładamy ciasteczka około pół łyżki na jedną sztukę, pieczemy w temp, 180* około 20-22min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy