Ciasteczka z Toffiffe pod bezową czapą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, kruchutkie ze słodką niespodzianką w środku, pod bezowa czapeczką. Oryginalna nazwa to : pocałunki wróżek- brzmi świetnie a smakują jeszcze lepiej.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    150 g mąki
    50 g cukru
    100 g masła
    1 żółtko
    szczypta soli
    1 łyżka wody

    PONADTO:

    czekoladki Toffifee /48 sztuk/

    BEZA:

    2 białka
    1 łyżeczka soku z cytryny
    160 g cukru

Ciasteczka z toffiffe pod bezową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Schłodzić w lodówce.
  • 2. Schłodzone ciasto rozwałkować, ozdobną foremką wycinać ciasteczka.
  • 3. Na środku każdego ułożyć Toffifee.
  • 4. Białka ubić na sztywno z sokiem z cytryny, dodając powoli cukier.
  • 5. Ubitą bezę przełożyć do rękawa cukierniczego.
  • 6. Bezę wycisnąć na ciasteczka tak, aby całe Toffifee było przykryte, tworząc tyw. czapeczkę.
  • 7. Piec około 15 - 20 minut w 175 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy