ciasteczka zbożowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

idealne na długie wieczory, zdrowe chrupanie przed snem, długo zachowują świeżość, ładnie zapakowane można podarować w prezencie

  • 15 min

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (ok.300g)
    0,5 szklanki mąki (100g)
    0,5 szklanki cukru
    125g margaryny lub masła
    2 jajka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2/3 szklanki słonecznika łuskanego (100g)

    około 25 sztuk

Ciasteczka zbożowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić w rondelku i ostudzić.
    Do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól i słonecznik.
    Margaryną polać składniki w misce, dodać jajka i wymieszać rękoma.
  • 2. Z ciasta formować kulki (wielkość wg upodobań, np. nieco większe od orzecha włoskiego) i spłaszczać je, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm.
  • 3. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach.
    Piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut, aż ciasteczka zrumienią się od spodu.

Porady

Podczas formowania kulek można moczyć dłonie w zimnej wodzie, ponieważ ciasto lepi się do dłoni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy