Ciasteczkowe kreacje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki zmiksować na jednolitą masę, przełożyć na stolnicę i wyrobić z mąką, włożyć na 30 min do lodówki.
2.Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać różne kształty np. serca. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp 180*C przez około 10-15 min. Ciasteczka mają być zrumienione tylko na brzegach.
3.Galaretkę rozpuścić w kąpieli wodnej w 1/3 szkl wody i wymieszać z dżemem, lekko tężejącym przekładać ciasteczka. Na mleku ugotować budyń i jeszcze ciepłym napełnić kielichy kwiatów. Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.
4.Ciasteczka można ozdobić na różne sposoby, przełożyć marmoladą, oblać czekoladą lub nałożyć kleksa z masy, można wykorzystać także różnego rodzaju posypki cukrowe.
Porady
Do wykrawania można użyć wykrojników do masy plastycznej, gdyż ciasto nie zmienia kształtu podczas pieczenia.
Komentarze