Ciasteczkowe misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia, dodaję cukier, pokrojone na kawałki masło.
Siekam nożem na drobno. Dodaję jajka. Bardzo szybko zagniatam ciasto (ugniatam do otrzymania jednolitej masy).
Wkładam do lodówki na min. 1 godzinę. Jeżeli chcę przyspieszyć proces schładzania wkładam je do zamrażarki na 15 – 20 minut.
Następnie ciasto rozwałkuję na 0,5 cm grubości i foremką wycinam ciasteczka w kształcie misiów, na środku daję migdały i sklejam łapki.
Piekę na blasze wyłożonej papierem 12 minut w 180 C.
Po upieczeniu, gdy ciasteczka są jeszcze ciepłe nakłuwam oczka wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.
Ostudź ciasteczka (gdy są ciepłe może Ci się wydawać, że są niedopieczone – poczekaj aż ostygną, wtedy skruszeją :)
Komentarze