Ciastka Blondie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rzadko się zdarza, aby ciastka zawierały fasolę i były przy tym bardzo smaczne. W składzie jest też masło orzechowe i syrop klonowy, który można zastąpić miodem. Całkowicie bezglutenowe, bezjajeczne, beznabiałowe.Przepis na Blondie jest bardzo popularny w amerykańskiej blogosferze kulinarnej.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 puszka fasoli białej 400 g
    • 1/2 szklanki masła orzechowego
    • 1/4 szklanki syropu klonowego
    • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Ciastka blondie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka Blondie 1. • Fasolę odcedzić, dodać do niej masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i syrop klonowy. Zmiksować ręcznym blenderem, najlepiej w wysokim naczyniu.
    • Zmiksowaną masę przełożyć do miseczki, dodać suche składniki i wymieszać.
    • Dodać czekoladę pokrojoną w drobną kosteczkę.
    • Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać masę fasolową. Z tej porcji wyszło mi 16 ciastek.
    • Każdą porcję spłaszczyć uderzając tłuczkiem do mięsa, powstanie wtedy ozdobna kratka.
    • Piec 15 minut w temp. 180 st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy