CIASTKA CAŁUSKI Z TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciastka całuski robi się przeważnie z jabłkami, jednak dzisiaj u mnie odmiana i nadziałam je truskawkami. Wyszły lekko kruche, maślane i smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    200 g margaryny lub masła
    250 g twarogu w kostce
    100 g cukru
    1 jajko
    300 g mąki pszennej
    200 g świeżych truskawek
    cukier puder do posypania

Ciastka całuski z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06lvn2x 1. Mąkę przesiać, twaróg rozkruszyć, zimne masło posiekać, dodać jajko, cukier i mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę.
    Zimne ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 4-5 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka.
  • image-1kx372x 2. Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry. Na każdym kółku układamy na jednej połówce owoce i składamy placek na pół, lekko je dociskając do truskawek.
    Ciastka wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C przez około 20 minut.
  • image-1es069x 3. Po upieczeniu i ostudzeniu obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy