Ciastka całuski robi się przeważnie z jabłkami, jednak dzisiaj u mnie odmiana i nadziałam je truskawkami. Wyszły lekko kruche, maślane i smaczne.
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
200 g margaryny lub masła
250 g twarogu w kostce
100 g cukru
1 jajko
300 g mąki pszennej
200 g świeżych truskawek
cukier puder do posypania
Ciastka całuski z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, twaróg rozkruszyć, zimne masło posiekać, dodać jajko, cukier i mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Zimne ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 4-5 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka.
2.Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry. Na każdym kółku układamy na jednej połówce owoce i składamy placek na pół, lekko je dociskając do truskawek.
Ciastka wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C przez około 20 minut.
3.Po upieczeniu i ostudzeniu obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze